8 (5) 207 1111
Pirkinių krepšelis
0 €
0
Atidėta peržiūrai
0

Stalo įrankiai

(136)
Stalo įrankių pirkimo patarimai
Peiliai, šakutės ir šaukštai virtuvei ir valgomojo stalui
Ant viryklės garuoja sriuba, orkaitėje kepsnys, o šaldytuve laukia šokoladiniai putėsiai: vakarienės pakvietėte tėvus ir seseris.
Skaityti daugiau


Virtuvės įranga pjaustymui, patiekimui ir valgymui
Be lėkščių, puodelių ir stiklinių, stalo įrankiai yra kiekvieno namų pagrindinės įrangos dalis. Jį galite naudoti maistui pjaustyti, smulkinti, šaukštu, iešmeliu ir sustumti. Atskiros dalys naudojamos beveik kiekvienam valgymui: , o per pietus - peiliu ir šakute valgote makaronų užkepą. Kavą išmaišykite espreso kavos šaukštu ir naudokite torto šakutę pyragui. Vakare peiliu ištepate duoną. Patiekite maistą su serviravimo įrankiais, tokiais kaip padažo šaukštas ar spagečių žnyplės. Be šių klasikinių priemonių, yra ir variantų, tinkančių prie ypatingų patiekalų, tokių kaip azijietiškas maistas, žuvis ar pica. Derantys stalo įrankiai taip pat užbaigia gražią stalo puošmeną.

Klasikinės ir specialios valgymo priemonės iš pirmo žvilgsnio
Peilių, šakučių ir šaukštų rasite kiekviename stalo įrankių stalčiuje. Be to, yra ir serviravimo stalo įrankių bei tam tikrų patiekalų valgymo reikmenų.

peilis
Naudodami peilį supjaustykite maistą kąsnio dydžio gabalėliais. Atskiri peilių tipai skiriasi priklausomai nuo ašmenų formos. Stalo peilis gali būti naudojamas universaliai. Duoną ištepate sviestiniu peiliuku, o desertus susmulkinate mažu desertiniu peiliuku. Taip pat yra vaisių ir pyrago peilių.

šakutė
Maistą susmeikite šakute arba peiliu stumkite ant jo noragų. Stalo šakutę naudojate įvairiems patiekalams ruošti. Taip pat plačiai paplitusios mažos pyrago šakutės ir variantai užkandžiams ar desertams. Fondiu naudojate ilgas šakutes su trumpais dantimis.

šaukštas
Šaukštas yra seniausia valgymo priemonė. Jį naudojate sriuboms ar skystam maistui rinkti. Be universalių valgomųjų šaukštų, yra ir kitų variantų: karštus gėrimus maišote su kava ar arbatiniais šaukšteliais arba mažesniais espreso kavos šaukštais. Aukštiems latte macchiato akiniams naudokite modelį su ilgu koteliu. Užkandžiams ir desertams naudokite desertinius šaukštus.

Kepsnių ir žuvies stalo įrankiai
Kai kuriems patiekalams gaminti naudojate specialius stalo įrankius. Kepsnių peilis visų pirma skirtas skrudintai arba ant grotelių keptai mėsai pjaustyti. Jis turi aštrius, banguotus peiliukus, todėl jais galėsite tiksliai ir švelniai supjaustyti kepsnį į gabalus. Tinkama šakutė taip pat yra kepsnių stalo įrankių dalis. Upėtakių, lašišų ar karšių vartojimui renkatės žuvies stalo įrankius. Žuvies peiliai turi bukus ašmenis, kurie leidžia pakelti odą ir perpjauti mėsą. Plokščia žuvies šakutė su plačiai išdėstytais noragėliais užtikrina, kad paimtumėte tik mėsą ir žuvų sultinys tekėtų.

vaikiški stalo įrankiai
Peiliai, šakutės ir šaukštai vaikiškuose stalo įrankiuose yra mažesni nei suaugusiems skirtuose stalo įrankiuose, neslidžios ir plačios rankenos: todėl mažoms mergaitėms ir berniukams lengviau juos paimti ir laikyti. Šakės ir peilio ašmenys buki, kad mažieji negalėtų taip lengvai susižaloti. Šie modeliai dažniausiai būna spalvingi ir dažnai dekoruoti pasakų, gyvūnų ar komiksų motyvais.

serviravimo stalo įrankiai
Naudodami serviravimo stalo įrankius, maistą iš dubens ar puodo iškeliate ant lėkštės arba išdėliojate. Naudodami salotų tiektuvą, kurį sudaro didelis šaukštas ir didelė šakutė, sumaišykite padažą ir salotas, o tada salotas pakelkite į lėkštę. Į serviravimo stalo įrankius taip pat įeina padažo šaukštai, spagečių žnyplės ir picos pjaustyklės.

lazdelės
Yra lazdelių azijietiškiems patiekalams iš Kinijos, Japonijos ar Vietnamo. Tai dvi vienodo ilgio pagaliukai iš medžio, porceliano arba plastiko, laikomi vienoje rankoje. Tokie patiekalai kaip sušiai ar troškintos daržovės ruošiami taip, kad nereikėtų peilio. Jūs tiesiog paimkite kąsnio dydžio kąsnelius su lazdelėmis ir įsidėkite į burną.

Patarimas: užuot pirkę stalo įrankius po vieną, galite įsigyti ir rinkinius – tuomet visos detalės sutilps. 24 dalių rinkinį sudaro po šešis peilius, sriubos šaukštus, šakutes ir kavos šaukštus. 30 vienetų rinkinyje yra šešios konditerijos šakutės.

Tinkami stalo įrankiai jūsų apstatymo stiliui
Jei norite įsigyti naujus stalo įrankius, galite pasirinkti dizainą, atitinkantį jūsų namų apstatymą ir jau turimus indus.

Klasikinis gyvenimo stilius
Jūsų valgomajame yra aukštos kokybės baldai. Tai yra tikmedžio stalas ir kėdės su subtilių spalvų raštais, pavyzdžiui, rudos, smėlio ir bordo spalvos. Jūsų indai pagaminti iš smulkaus balto porceliano. Prabangių formų žalvario arba aukso spalvos stalo įrankiai puikiai dera prie šio klasikinio interjero. 30 dalių stalo stalo įrankiai su auksine danga kainuoja nuo 100 €.

Šiuolaikinis gyvenimo stilius
Jums labiau patinka minimalistinis interjeras su šaltomis spalvomis ir be puošnių. Valgomojo baldai yra blizgančiais metalo išvaizdos paviršiais, o ant stalo yra stiklo dirbiniai. Jūs renkatės tiesaus kirpimo ir nemandagius stalo įrankius su vienos spalvos rankenomis. Modernaus stiliaus 30 dalių stalo įrankių rinkinį galima įsigyti nuo 40 €.

kaimiškas stilius
Jūsų butas įrengtas patogiai: svetainėje ir valgomajame mediniai stalai ir kėdės, pagalvėlės spalvingos. Patiekalus patiekiate ant indų, pagamintų iš molio ar akmens masės. Stalo įrankiai su žaismingais ar puošniais raštais puikiai dera šioje aplinkoje. Tai gali būti juostelės arba spalvingi langeliai ir taškai. Variantai su medine rankena yra kaimiškesni. Tokio 30 stalo įrankių rinkinio kaina: nuo 30 €.

Kaip tinkamai valyti nerūdijančio plieno stalo įrankius
Šakės, šaukštai ir peiliai dažniausiai gaminami iš nerūdijančio plieno. Privalumai: Medžiaga yra lengvai prižiūrima, nerūdija ir retai susitepa. Tačiau valydami turėtumėte atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

Po naudojimo kuo greičiau išskalaukite stalo įrankius po tekančiu vandeniu ir pašalinkite jų likučius. Nepalikite peilių, šakučių ir šaukštų ilgą laiką vandenyje.
Nerūdijančio plieno stalo įrankius galite dėti į indaplovę. Stalo įrankių talpyklos rankenos turi būti nukreiptos žemyn, kad vanduo geriau nuplautų pjovimo paviršius ir šakutes. Jei jūsų indaplovėje yra stalo įrankių stalčius, įdėkite atskiras dalis surūšiuotas ir jos švelniai išvalomos.
Į indaplovę dėkite tik nerūdijančio plieno gaminius. Priešingu atveju metalinės dalys gali išskirti rūdis, kurios vėliau nusėda ant stalo įrankių. Tokią rūdžių plėvelę ant stalo įrankių galite pašalinti citrinos sultimis.
Atidarykite mašiną iškart pasibaigus skalavimo procesui, kad garai galėtų išeiti. Taip išvengsite dėmių susidarymo ant stalo įrankių. Kuo greičiau nuimkite atskirus stalo įrankius ir nusausinkite juos minkšta, pūkuota šluoste.
Jei stalo įrankius plaunate rankomis, iš karto po to juos išdžiovinkite, kad neliktų vandens dėmių. Jei taip atsitiktų, nublizginkite peilį, šaukštą ir šakutę su trupučiu acto.
Nerūdijančio plieno stalo įrankiai netampa taip greitai, kaip sidabras. Nepaisant to, ši medžiaga taip pat gali pakeisti spalvą. Pabarstykite šiek tiek kepimo sodos ant nuobodu vietų ir patrinkite ją drėgnu skudurėliu. Po valandos nuplaukite stalo įrankius po šiltu vandeniu ir sausai nupoliruokite.
Taip teisingai nustatysite stalo įrankius
Jūs patiekiate keturių patiekalų patiekalą ir pakvietėte į jį svečių. Bet kuriai lėkštės pusei priklauso peiliai, šakutės ir šaukštai?

Šakės visada yra lėkštės kairėje, peiliai ir sriubos šaukštai – dešinėje. Deserto stalo įrankiai turi savo vietą virš lėkštės.
Stalo įrankius visada išdėstote meniu tvarka iš išorės į vidų. Todėl dalys, kurių svečiui reikia pirmiausia, yra toliau nuo lėkštės.
Sriubos šaukštas yra dešinėje, o žuvies peilis ar kitas peilis užkandžiui yra kairėje. Stalo peilis pagrindiniam patiekalui yra prie pat lėkštės. Peilių ašmenys visada nukreipti į kairę.
Šakučių principas panašus: žuvies šakutė ar kita užkandžiui skirta šakutė yra kairėje pusėje, o pagrindinio patiekalo šakutė – dešinėje šalia lėkštės.
Jei patiekiate duoną, duonos lėkštę ir kartu esantį peilį padėkite į kairę nuo šakių eilės.
Išvada: Universalūs valgymo įrankiai virtuvei ir valgomojo stalui
Peiliai, šakutės ir šaukštai sudaro pagrindinį stalo įrankių rinkinį, taip pat yra kepsnių, žuvies ir serviravimo stalo įrankių. Priklausomai nuo to, kaip įrengti jūsų namai ir kokius patiekalus turite, jums tiks šios valgymo priemonės:

Žalvariniai arba aukso spalvos stalo įrankiai plačiomis rankenomis puikiai dera klasikinio interjero bute su porcelianiniais indais. Už 30 dalių auksu dengtus stalo įrankius mokate nuo 100 €.
Jei esate namuose šiuolaikiška atmosfera ir ant jūsų stalo yra stiklinių indų, rinkitės tiesaus kirpimo ir nesudėtingus stalo įrankius. Galima įsigyti 30 dalių rinkinį nuo 40 €.
Jei pageidaujate kaimo stiliaus ir naudojate indus iš molio ar akmens masės, galite rinktis žaismingų ar puošnių raštų stalo įrankius arba medinėmis rankenomis. Tokie rinkiniai su 30 dalių kainuoja nuo 30 €.
Į viršų